Uden fuld kompensation bliver skaden uoprettelig


retur
Af formand Rasmus Haugaard

Myndighederne har med de seneste restriktioner lukket syv nordjyske kommuner ned på en måde, der vil skade regionens virksomheder i hidtil uset omfang og med en hårdhed, vi ikke har oplevet tidligere under coronapandemien. Men reelt er det hele Nordjylland, der bliver ramt. En hel regions erhvervsliv bliver påført permanente tab, overhængende fare for konkurser og varig konkurrenceskade i forhold til resten af Danmark.

Den helt afgørende faktor, regeringen med de valgte restriktioner ignorerer, er de mange lønmodtagere, der arbejder udenfor deres bopælskommune. Alene mellem Aalborg og de syv direkte berørte kommuner er der flere end 27.000 pendlere - og dermed altså ufatteligt mange lønmodtagere, der nu ikke kan møde på arbejde. For en stor dels vedkommende vil det heller ikke være muligt at arbejde hjemmefra, fordi de producere cement, samler vindmøllevinger, bygger skibe eller opfører bygninger.

Reelt er det lønmodtagere og virksomheder i hele Nordjylland, der bliver påvirket af nedlukningen. Virksomheder, der for manges vedkommende allerede var presset til det yderste og som nu skal holde - endnu mere - for igen.

Alt imens virksomhederne med usvigelig sikkerhed kommer til at lide store tab, er det fortsat tilladt at mødes 10 mennesker i festligt lag på offentlige steder. Der er fortsat ingen sanktioner mod store forsamlinger i private hjem. Og der er ikke noget, der forhindrer mor, far og tre børn i at tage i supermarkedet sammen. En mærkværdig prioritering.

Erhverv Norddanmark anfægter ikke nødvendigheden af de foranstaltninger, myndighederne senest har taget i anvendelse. Men skal Nordjylland nu så at sige ta' en for holdet, så må holdet - defineret som hele Danmark - hjælpe nordjyderne igennem. Det er tvingende nødvendigt, at der sker kompensation for tabene. Og at det sker i markant større omfang end tidligere. Ellers vil skaden være uoprettelig, uanset om vi måler på arbejdspladser, fremtidig økonomisk robusthed eller konkurrenceevne.Hovedsponsor:
Business-sponsorer:


ERHVERV
NORDDANMARK

Nyhavnsgade 2
9000 Aalborg
98 16 06 00
info@erhvervnorddanmark.dk

Følg os via

Tilmeld eNYHEDSBREV
MISSION
Det er Erhverv Norddanmarks mission som tværfagligt erhvervsnetværk at være erhvervslivets samlende talerør og give regionens virksomheder værdi gennem dynamik, udvikling og vidensdeling.

VISION
Erhverv Norddanmark er proaktiv i den erhvervspolitiske debat og er den foretrukne dialogpartner i erhvervsudviklingen af Aalborg og Norddanmark.

Ældst · Størst · Stærkest