Indtryk fra en lidt overset storby i Europa


retur

Erhverv Norddanmark har de senere år uddelt en række legater fra sin fond i forbindelse med årets generalforsamling. Således også i 2013, hvor en af modtagerne var Kristian Tørsløv Thorup. Han har sendt redaktionen denne beretning.

Det var med stor glæde at jeg i efteråret 2013 blev tildelt en plads på Universidad Carlos III de Madrid. Nu skulle jeg løfte teltpælene fra Frederiksbjerg i Aarhus, og de kendte omgivelser på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, for at udskifte dem med nye omgivelser på den iberiske halvø.

Universitetet - i daglig tale Carlos III eller blot UC3M - ligger en halv time uden for centrum i forstaden Getafe. En stor åben campus huser universitetet, som er ran- geret som værende blandt Sydeuropas bedste inden for økonomi. Undervisnin- gens fokus er i højere grad, end hvad jeg er vant til fra Danmark, på at producere små skriftlige afhandlinger og mundtlige fremstiller af akademisk materiale. Når der ikke er foranstående eksamener, afleveringer eller præsentationer, er skolen ligesom byen præget af den afslappede sydenlandske mentalitet.

Madrid er en ofte overset storby i Europa, på trods af at den med over tre millioner indbyggere er den tredjestørste by på kontinentet. Byen er præget af at have væ- ret centrum for den spanske økonomis storhedstid, med et utal af store pompøse bygninger langs de brede avenuer. Udover at være politisk omdrejningspunkt i Spanien, er byen hjemsted for landets største kulturinstitutioner, nationalbanken samt landets største børs. Catalonierne vil muligvis ikke være enige, men fod- boldkulturen i Madrid er ligeledes enestående. Real Madrid - kongeklubben, som i Spanien har et lidt broget ry, da diktatoren Franco var særligt glad for holdet - har i år fået selskab på toppen af La Liga af Atlético Madrid, som klassisk er kendt som middelklassens favorit, en rigtig arbejderklub.

Spaniens økonomiske storhedstid er som bekendt et par år tilbage, og det enkel- tes sikkerhedsnet er i Spanien i meget høj grad bygget op omkring familien. Det er derfor ikke et særsyn at studerende såvel som færdiguddannede bor under samme tag som deres forældre og bedsteforældre. Det er tydeligt, at der stadig er lavvande i den spanske økonomi, men Madrid er en stor metropol, og er ikke nær så hårdt ramt som de yderligtliggende provinser.

Samlet set er opholdet i Madrid en stor oplevelse fagligt såvel som kulturelt, og jeg er meget taknemmelig for Erhverv Norddanmarks støtte, der har gjort min og mange andre unges udenlandsstudier muligt.

Universidad Carlos III de Madrid kan i år fejre 25 års jubilæum, idet universitet blev grundlagt ved lov i 1989. Universitetet har knap 18.000 studerende og er dermed i samme størrelse som eksempelvis store og gamle europæiske institutioner som Uppsala, Cambridge og Oxford. Næsten 20 procent af de stu- derende kommer fra andre lande end Spanien. Universitetet har underskrevet 440 samarbejdsaftaler med universiteter i 52 lande verden over.

Erhverv Norddanmarks Fond uddeler hvert år et større antal legater til unge studerende, blandt andet i forbindelse med studieophold i udlandet. Uddeling af midler til uddannelse sker hvert forår i forbindelse med organisationens generalforsamling.
Hovedsponsor:
Business-sponsorer:


ERHVERV
NORDDANMARK

Nyhavnsgade 2
9000 Aalborg
98 16 06 00
info@erhvervnorddanmark.dk

Følg os via

Tilmeld eNYHEDSBREV
MISSION
Det er Erhverv Norddanmarks mission som tværfagligt erhvervsnetværk at være erhvervslivets samlende talerør og give regionens virksomheder værdi gennem dynamik, udvikling og vidensdeling.

VISION
Erhverv Norddanmark er proaktiv i den erhvervspolitiske debat og er den foretrukne dialogpartner i erhvervsudviklingen af Aalborg og Norddanmark.

Ældst · Størst · Stærkest