Der skal også være plads til en lille smule kaos


retur
Næsten på årsdagen for den første arbejdsdag som NOVI-direktør mødtes Erhverv Norddanmark-formand Steen Royberg med Henrik Lundum til en snak om fortsat udvikling af et af landets største videns- og forskningsmiljøer.

I november 2016 overtog du stafetten efter Jesper Jespersen, der havde været administrerende direktør for NOVI siden 1999. Hvad var det for en virksomhed - og hvad vil du udvikle den til?

Jeg kom til en virksomhed, der er blevet en af Danmarks mest innovative forskerparker, hvor mere 1.300 medarbejdere i 100 virksomheder hver dag er sammen om at skabe et kontor- og forskningsmiljø, der forener nytænkning, netværk og innovation. En meget stor del af NOVIs vækst og succes skyldes min forgængers politiske tæft og evne til at skabe relationer på tværs af Aalborg Universitets forskermiljø og erhvervslivet. Vi har tætte bånd til både virksomheder og universitet - og det skal vi blive ved med at have. Men der er brug for, at vi får støvet af. Det er lidt sjovt, at jeg for mange år siden var en del af en virksomhed, der boede til leje i NOVI. Vi valgte at flytte herfra, for det var simpelthen for kedeligt - for meget uddannelsesinstitution. Derfor er det også lidt af et ekstra ansvar at komme tilbage, for nu er det jo mig, der skal lave de ting om, jeg var træt af dengang. Kort sagt skal vi lave et hop, så NOVI bliver noget mere spændende.

Og hvordan gør man så det?

Først og fremmest handler det om at lytte og fornemme, hvad der rører sig blandt beboerne. Derfor har jeg været rundt og drikke kaffe med alle lejere og det har givet et megagodt indblik. Jeg får også værdifulde input gennem vores klub for direktører, der mødes tre gange om året og hvor vi kan tage diskussionen om "hvad vil vi med NOVI?" ansigt til ansigt. Og så handler det om at få lukket nogle døre op. Før i tiden var det oftest sådan, at folk mødte ind og fysisk lukkede deres dør for resten af dagen. Nu er NOVI præget af en langt mere åben kultur med mere vidensdeling og også ikke-faglige, socialt prægede aktiviteter. Kort og godt mere dynamik beboerne imellem, hvor der også skal være plads til en lille smule kaos.

Da du var her som lejer i sin tid, kunne man vel tale om ét hus, men det er ikke ligefrem tilfældet længere.

Nej, NOVI er i dag kendetegnet ved mange ejendomsinvesteringer og der er siden etableringen i 1989 sket en vækst fra 5.500 til 70.000 kvadratmeter. Og væksten fortsætter: Vi har for nylig overtaget Danmarks Biblioteksskole på Fredrik Bajers Vej 7k og det giver plads til flere lejere, men det varer ikke længe, før der ikke mere jord at gøre godt med. Der sker selvfølgelig hele tiden noget med de virksomheder, der bor i NOVI. For eksempel er GomSpace flyttet ud af 1.500 NOVI-kvadratmeter til en ekstern adresse, men det areal er stort set udlejet allerede. Man må sige, at vi på alle måder mærker konjunkturopsvinget og vi har ikke ligefrem bøvl med folk, der ikke betaler husleje.

Du taler meget om udlejning af kvadratmeter. Er det ikke lidt det, NOVI er blevet skudt i skoene - altså at det primært er et kontorfællesskab?

At stille et driftssikkert full-service kontormiljø til rådighed og skræddersy løsninger, såvel til den nystartede som den etablerede virksomhed, er fortsat helt centralt for os. Men det er jo kun det ene af NOVIs ben. Den anden side af vores virke er at hjælpe nye virksomheder i drift - og at hjælpe de etablerede med at vokse det næste skridt. Det er et område, som vi skal styrke yderligere og det er mit håb, at vi inden længe kan præsentere et nyt initiativ til finansiering af vækstvirksomheder.

I er da allerede medejere af Borean Innovation?

Ja, men her er der tale om et innovationsmiljø, der er godkendt af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Borean Innovation fremmer etablering af innovative virksomheder ved at investere private og statslige midler på op til 6,5 mio. kr. i risikovillig kapital i nye, lovende kommercialiseringsideer. Det vi har brug for at supplere med, er adgang til yderligere privat funding i et nordjysk perspektiv.

Hvad er det næste store NOVI-projekt, vi kommer til at se?


Lige nu går vi og venter på, at vi får de nødvendige tilladelser på plads, så vi fra toppen af NOVI9 kan opføre en cirka 100 meter høj målebue, der skal bruges i forbindelse med afprøvning af antenner i vores nye antennelaboratorium. Buen, der vil være den eneste af sin art i verden, vil kunne bidrage til, at Aalborg Universitet kan opretholde sin førende forskningsposition inden for antenneteknologi, så vi håber rigtig meget, at de sidste brikker ganske snart falder på plads.


HENRIK LUNDUM kom i november 2016 til NOVI fra en stilling som interim-direktør i det tyske selskab AMBIEN-TEdirect GmbH. Han har tidligere blandt andet været interim-CEO i Stylepit samt CEO i Falck Healthcare A/S, Healthcare Danmark A/S og DCS Group A/S. Ud over en mangeårig karriere som direktør sidder Henrik Lundum i bestyrelsen for en række selskaber. Han har et udpræget iværksættergen og har været med til at etablere blandt andet to sundhedsvirksomheder og en virksomhed, der bygger præfabrikerede boliger.



Hovedsponsor:
Business-sponsorer:


ERHVERV
NORDDANMARK

Nyhavnsgade 2
9000 Aalborg
98 16 06 00
info@erhvervnorddanmark.dk

Følg os via

Tilmeld eNYHEDSBREV
MISSION
Det er Erhverv Norddanmarks mission som tværfagligt erhvervsnetværk at være erhvervslivets samlende talerør og give regionens virksomheder værdi gennem dynamik, udvikling og vidensdeling.

VISION
Erhverv Norddanmark er proaktiv i den erhvervspolitiske debat og er den foretrukne dialogpartner i erhvervsudviklingen af Aalborg og Norddanmark.

Ældst · Størst · Stærkest