Rekord til Nordjysk Åbningsdebat


retur
Selvom Den Tredje Limfjordsforbindelse ikke var på arrangørernes dagsorden, var den med Erhverv Norddanmark-formand Rasmus Haugaards ord alligevel "elefanten i lokalet", da et rekordstort publikum mødte de nordjyske folketingsmedlemmer til Nordjysk Åbningsdebat.

I indbydelsen til arrangementet hed det blandt andet, at Danmark har fået et nyt Folketing og at Nordjylland dermed er blevet udstyret med et nyt hold landspolitikere valgt i denne del af riget. Socialdemokratiet gik ét mandat frem og som ventet satte Mette Frederiksen sig på
det. Mindre ventet var nok, at Venstre ikke blot formåede at finde en erstatning for Søren Gade, men også at trække yderligere et mandat hjem. De to nye Venstre-folk på tinge er Marie Bjerre og Anne Honoré Østergaard. Desuden havde Konservative held med at trække det tabte
mandat fra 2015 i land, så der blev plads til Per Larsen. Nye nordjyske ansigter er også Enhedslistens Peder Hvelplund og Susanne Zimmer fra Alternativet.

"Vi har tradition for stort fremmøde fra politikernes side og det kunne vi også glæde os over denne gang, hvor alle nyvalgte på nær statsministeren mødte op. Vi savnede også minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn, der sammen med Mette Frederiksen var til FN-møde i
New York, og Dansk Folkepartis Lise Bech, men ellers var den stærkeste holdopstilling i adskillige år. Og nu med flere nordjyske ministre i panelet", siger Erhverv Norddanmark-direktør Kurt Bennetsen.

'Det går ikke så ringe endda', skrev Nordjyske Stiftstidende over hele sin forside dagen efter åbningsdebatten, der atter en gang fandt sted på mediehusets hovedadresse i Aalborg. Og inde i avisen lød en af overskrifterne 'Opsang: Vi er vores egen største fjende'. Dette budskab kom
fra blandt andre Socialdemokratiets gruppeformand Flemming Møller Mortensen, der mente, at vi tænker for konservativt: 

"Nordjyderne er gode til at drifte, men det er ikke nok. Hvis vi skal udvikle noget nyt til glæde for landsdelen, skal vi turde bryde barrierer og være risikovillige. Det kræver ikke nødvendigvis flere penge og beslutninger i Folketinget."

Efter den indledende runde, hvor alle folketingsmedlemmerne fokuserede på områder, der vil være i deres fokus i det nye arbejdsår, fordelte politikerne og de godt 200 deltagere sig i grupper, der drøftede tre overordnede emner. Efter oplæg fra prodekan Jakob Stoustrup fra Aalborg Universitets tekniske fakultet drøftede den første gruppe "Et mere grønt og  bæredygtigt Nordjylland", mens gruppe to debatterede et nyt udligningssystem, der
kan være fundament for et Nordjylland og Danmark i balance. Her var det Jammerbugts borgmester Mogens Gade, der leverede oplægget. Endelig blev der i den tredje gruppe talt om, hvordan det kan komme til at gå endnu bedre - og her var det Regional Nordjyllands udviklingsdirektør Henning Christensen, der leverede de indledende ord.

Efter en times debat i grupperne mødtes alle i plenum, hvor Nordjyske Mediers Søren Wormslev tog endnu en runde med udvalgte politikere. 

I sine afsluttede bemærkninger rettede Rasmus Haugaard en tak til samarbejdspartnerne Nordjyske Medier, Dansk Industri, LO Nordjylland, kommunekontaktrådet, Region Nordjylland, Aalborg Universitet og UCN. Og naturligvis til det talstærke publikum - og til politikerne. Sidstnævnte stillede Erhverv Norddanmarks formand i udsigt, at 2020-udgaven af Nordjysk Åbningsdebat bliver en udviklingssamtale. Dog ikke den traditionelle MUS, men snarere en PUS - en "politikerudviklingssamtale".



Hovedsponsor:
Business-sponsorer:


ERHVERV
NORDDANMARK

Nyhavnsgade 2
9000 Aalborg
98 16 06 00
info@erhvervnorddanmark.dk

Følg os via

Tilmeld eNYHEDSBREV
MISSION
Det er Erhverv Norddanmarks mission som tværfagligt erhvervsnetværk at være erhvervslivets samlende talerør og give regionens virksomheder værdi gennem dynamik, udvikling og vidensdeling.

VISION
Erhverv Norddanmark er proaktiv i den erhvervspolitiske debat og er den foretrukne dialogpartner i erhvervsudviklingen af Aalborg og Norddanmark.

Ældst · Størst · Stærkest